Skip to content
Kezdőlap » Hírek » A kitartás szimbóluma – A Hotel Clark

A kitartás szimbóluma – A Hotel Clark

A Clark Ádám téri foghíjtelek története messzire nyúlik vissza: számtalan városi legenda övezi Ybl Miklóstól kezdve a kőoroszlánokig.

A II. világháború óta üresen álló telek évtizedekig emlékeztette a járókelőket az ország – és a világ – egyik legszomorúbb eseményére, viszont a különleges helyszínen fekvő telek hasznosításával kapcsolatos kérdések és ötletek folyamatos mozgásban tartották mind a szakmát, mind a közvéleményt.

A szüntelen gondolkodás eredménye végül tavaly formát öltött a Hotel Clark épületében. Egy olyan szálloda jött létre, amely amellett, hogy tiszteletben tartja a történelmi környezetet, minden elemében modern és cseppet sem hasonlít a már megszokott szállodaláncok épületeihez. Sőt, a mindössze 677 négyzetméteres telken épült hotel olyan apró gesztusokat rejt magában, mint a belsőkertben visszaállított Ybl-oszlopok, a főmotívumként megjelenő Lánchíd oroszlánjai, a Mátyás-templom padlóburkolatával egyező homlokzat vagy éppen az éttermet határoló paravánokon megjelenő rácsmintázat, ami a főváros úthálózatának leképezése.

Az Anthony Gall tervei alapján és a Market Építő Zrt. kivitelezésében felépült Hotel Clark a kitartás, a hosszútávfutás szimbóluma, hiszen nemcsak a válságot élte túl, hanem a kivitelezés közben is olyan akadályokkal szembesültek az építők, ami újszerű gondolkodást és megoldásokat igényelt. Viszonylag szűk, sajátos alaprajzú telekre épült a szálloda, így a kivitelezés kezdeténél a megfelelő munkaterület-elhatárolások is nehézségeket okoztak, így speciális megoldások alkalmazására volt szükség. Precíz, ütemezett tervezőmunkát és szervezést követelt az építkezés. 

Az építőanyagok helyszínre szállítása során pl. az időzítés volt a legfontosabb, az apró terület miatt a földkitermeléshez kis teljesítményű markolók és toronydaru használata volt szükséges, amit viszont valahogy el kellett helyezni a munkaterületen. Ezt úgy oldották meg, hogy a 12 méter mély gödörbe cölöposzlopokra építettek egy födémsíkot, ezen állt a daru. Külön érdekesség, hogy ez a födém később része lett az egyik földfelszín alatti födémnek. De milyen technológiák teszik még különlegessé az épületet? Például az étterem motorosan felnyitható homlokzati nyílászárói, melyek az árkádos megjelenést erősítik és a járókelők előtt is megnyitják, láthatóvá teszik a belsőt. És említhetjük a fény mesterséges intelligenciával történő szabályozását is, ami itthon még újdonságnak számít. 

Mindezeket összegezve, az épület pozitív hatást kelt az emberekben, de ami még fontosabb: beemelte az építészetet a közbeszédbe. A Hotel Clark egyaránt tiszteleg a helyszín legendáriuma előtt és nyújt az aktuális trendekre alapozó luxuskörülményeket vendégeinek. A továbbiakban pedig egy cikksorozatban mutatjuk meg kedves Olvasóinknak, hogy mennyire komplex munka rejlik az elkészült szálloda mögött. 

Forrás: octogon.hu